Beton w domu często kojarzy nam się źle – jako materiał używany do budowy mostów i stawiania ogromnych budynków. Cechy które przychodzą od razu do głowy to: nieatrakcyjny, ciężki i szary. Jednak w ostatnich latach materiał ten jest używany coraz częściej do aranżacji wnętrz. Znajdziemy go w salonach, łazienkach czy w kuchni. Minimalizm, chłód wnętrz i industrializm coraz częściej wpływają na wybór wystroju naszych domów. Wiele popularnych stylów taki jak np. skandynawski, świetnie współgrają z ciężkimi, kanciastymi i co za tym idzie bardzo eleganckimi betonowymi elementami. Szczególnie często występują one w kuchni w formie blatów. Jakie są ich zalety i wady?
Zalety betonowych blatów
Pierwszą z zalet jest możliwość personalizacji takiego blatu. Pierwotnie jest on wykonywany z mieszanki betonu, piasku, żwiru i wody. W ten sposób osiągany jest standardowy odcień szarości. Jeśli jednak poszukujemy czegoś cieplejszego, w okresie produkcji blatu możemy sobie zażyczyć dodania pigmentów zmieniających jego odcień, jak i również zatopienia w betonie interesujących nas elementów, takich jak np. muszelki.
Kolejną zaletą będzie wysoka odporność na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Oprócz tego blat nie wchłania substancji ciekłych i nie odbarwia się. Pierwotny kolor nie ulega również wyblaknięciu, nawet po wielu latach użytkowania. Jest dodatkowo odporny na wysokie temperatury. Można kłaść na nim rozgrzane naczynia kuchenne bez obawy, że coś przypalimy bądź roztopimy. Dużą zaletą jest też jego higieniczność. Podczas sprzątania, resztki pokarmu i ewentualne zabrudzenia, łatwo można ściągnąć z betonowej powierzchni. Co więcej, brak szpar i szczelin w jego strukturze zapobiega gromadzeniu się resztek jedzenia w niechcianych miejscach.
Na koniec warto jeszcze raz podkreślić jego trwałość i wytrzymałość dzięki której możemy być pewni, że blat będzie nam służył przez wiele lat.
Wady betonowych blatów
Największą wadą betonowych blatów jest ich ciężar. Z jego powodu wykonywane są prywatnie na zamówienie i często wycinane już na miejscu. Powoduje to chwilowe problemy z dostępnością do kuchni i nieporządkiem pozostałym po robotach. Blaty są też dosyć drogie, a ich ciężar nieraz wymaga wstawienia dodatkowej konstrukcji by go podtrzymać.
Co z ceną?
Jak wspomniano ceny blatów są wysokie, jednak ich wysoka jakość jest tego warta. Oczywiście stawka może różnić się w zależności od sklepu i specjalisty, ale średnio wychodzi około 1800 złotych za metr blatu.