Niejednokrotnie w pracach domowych lub na budowie potrzebna nam znacznie mniejsza ilość betonu niż najmniejsza opłacalna do zamówienia ilość z wytwórni (czyli około 6 m3). Wówczas najlepszym rozwiązaniem będzie jego samodzielne wykonanie według zapotrzebowania.
Niezbędne składniki mieszanki betonowej
- cement – najczęściej używa się cementu uniwersalnego (CEM I 32,5 R), rzadziej stosuje się CEM II/A-V i CEM II/B-V, które dzięki domieszce popiołu lotniczego, wiążą dłużej niż podstawowy, a używa się ich przy masywniejszych konstrukcjach, czy niższej temperaturze. Natomiast przy długotrwałych upałach sprawdzi się cement zawierający żużel hutniczy CEM II/A-S i CEM II/B-S (bardzo długi czas wiązania).
- kruszywo – (drobne – piasek, grube – żwir), najlepiej wykorzystać piasek rzeczny, ponieważ nie zawiera tylu zanieczyszczeń ile kopalniany. Do wyboru mamy zazwyczaj 2 rodzaje żwiru o uziarnieniu 0/16 (zawierający piasek) lub 2/16. Ten drugi będzie lepszą opcją, gdyż samodzielnie dostosujemy ilość piasku w betonie, która powinna wynosić około ⅓ całości kruszywa. By pozbyć się zanieczyszczeń warto przesiać piach i żwir przez sito.
- woda – najlepiej chłona i wodociagowa. Studzienna może zawierać wapń, który jest bardzo niepożądany w betonie!
- domieszki – mają nadać mieszance pożądane właściwości. Najczęściej stosowane to redukujące ilość wody (zazwyczaj korzystne – pomogą uzyskać beton o prawidłowej konsystencji i wytrzymałości) i napowietrzające (ich użycie wymaga jednak doświadczenia).
Najczęstsza mieszanka betonu C16/20 – proporcje
120 l mieszanki = 25 kg cementu (worek) + ~10 / 12 l wody (wiadro) + 4 wiadra piasku i 8 wiader żwiru (uziarnienie 2/16) + domieszka (według zaleceń producenta)
Mieszanie
Zależy od ilości. Przy 60 – 120 litrów warto użyć betoniarki wolnospadowej, natomiast kiedy potrzebujemy około 10 – 25 litrów, wystarczy wiertarka z mieszadłem. Pamiętajmy o kolejności składników! Zazwyczaj piasek, żwir oraz cement, potem woda i zmieszana z wodą domieszka. W przypadku betoniarki – najpierw trochę wody z cementem, potem według powyższej kolejności. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji mieszaj jeszcze kilka minut, ale nie pozwól na rozwarstwienie!
Zwróć uwagę na warunki atmosferyczne
Kiedy temperatura powietrza jest niska (jesień, zima, czy początek wiosny) – można dodawać do mieszanki mniej wody lub wzbogacić ją odpowiednią domieszką. Natomiast latem, by beton nie pękał – należy zabezpieczyć go przed zbyt szybkim odparowaniem wody (wiatrem i nasłonecznieniem).
Pielęgnacja
Jeśli temperatura jest wyższa niż 10oC, warto beton zwilżać przez około 7 -14 dni, by prawidłowo wiązał.
Przydatne porady
Zanim przystąpimy do pracy zwróćmy uwagę do czego beton będziemy wykorzystywać – innej klasy betonu użyjemy do ścian, schodów, czy stropów, a innej jako warstwę dociskową na tarasach. Różnią się one konsystencją. Odpowiednie proporcje receptury 1 m3 mieszanki, zapisane są w normach i tablicach – warto z nich skorzystać.
Kiedy masa betonowa jest za gęsta, należy ją rozrzedzić, ale nie samą woda, a mieszanką wody z cementem. Pamiętajmy: duża ilość wody lub za mało kruszywa w betonie wpływa niekorzystnie na wytrzymałość i zmniejsza jego właściwości. Im mniejsza ilość wody w stosunku do cementu, tym odporniejszy będzie beton na ściskanie.